Facebook

Eseménynaptár
1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30
Látnivalók a környéken
Zákány
A szomszéd település egykor Gyékényeshez tartozott. Itt található a vasútállomás is, amely az utolsó megálló a horvát határ előtt. A pályaudvar megőrizte régi nevét így, ha valaki Gyékényesre vált jegyet, akkor Zákányban fog leszállni. Innen mintegy két-három kilométerre - autóval, kerékpárral könnyen megközelíthető - található Gyékényes.


Látóhegy
Zákány felett magasodik a szintén tájvédelmi körzethez tartozó Látóhegy. Neve nem véletlen, hisz tetejéről csodálatos kilátás nyílik a Drávára, Horvátországra, és Őrtilosra egyaránt. A dombtetőn borospincék sora áll, s itt található gróf Zichy Ferenc egykori borospincéje is. A százéves építmény fölé egy fogadót emeltek, amely feledhetetlen élményt nyújt a madárfüttyös teraszon a térség díjnyertes borait kóstolgatóknak.

Őrtilos
A Dráva-menti község a Zala-megyei határnál található. Nevét 1406-ban Ewr, 1550-ben Őr-ként írták. 1884-től viseli a mai nevét. A község településrésze a Szent Mihály hegy, itt van a vasútállomás is a Gyékényes-Nagykanizsa közötti vonalon és az 1763-ban épült, barokk stílusú védett katolikus templom. Itt rendezik a Mihály-napi búcsút, amelynek idejére ideiglenesen megnyitják a horvát-magyar határt, hogy onnan is könnyen átjöhessenek a látogatók. A község a természetkedvelők, természetbúvárok paradicsoma. A vasút töltésének oldala botanikai ritkaságok lelőhelye.

Baláta-tó
A Baláta tulajdonképpen nem is tó, hanem ősláp. 170 hektárnyi lefolyástalan területen található, a szentai erdőben. 1942-ben nyilvánították védetté, így a legrégebbi természetvédelmi területek közé tartozik. Teljesen egyedülálló növény és állatvilága van. Például hazánkban egyedül itt látható az őshonos aldrovanda nevű húsevő növény. Megtalálható továbbá a színes levelű hídőr, a tőzegeper, kedveli a helyet a keresztes vipera, az erdei sikló, a lábatlan gyík, és a fekete gólya is. Csak a Duna-Dráva Nemzeti Park engedélyével látogatható, és kisvasúttal is megközelíthető.

Duna-Dráva Nemzeti Park
Gyékényes és környéke a Duna-Dráva Nemzeti Park részét képezi. A tájvédelmi körzetekben szigorú szabályoknak kell megfelelni a túrázóknak és a kirándulóknak, melyről bővebben a szervezet honlapján olvashatnak. A parkigazgatóság számos programot, túravezetést, tábort is kínál az érdeklődőknek, amelyről bővebben az igazgatóság ad felvilágosítást.
Link: http://ddnp.nemzetipark.gov.hu/index1.php?pg=sub_230

Csurgó
A város a térség központja. A település iskolájában tanított a híres magyar költő, Csokonai Vitéz Mihály. Róla nevezték el a jelenlegi református gimnáziumot, amely szintén hírnevet hozott a városnak. Csurgó számos látnivalóval várja a környéken pihenni vágyókat. Kellemes kikapcsolódást nyújt a református gimnázium parkjában lévő műemlékek és szobrok közötti séta. A tanintézmény régi könyvtára viszont már a kutatók számára nyújt lehetőségeket. 22.000 kötete között értékes kéziratok, ősnyomtatványok is találhatók, egyebek mellett Károli Gáspár Bibliája is. Csurgó múltját, hagyományait, néprajzi értékeit őrzi a Városi Múzeum. A múzeum Papp Imre és társai honismereti gyűjteményéből jött létre 1975-ben az egykori református gimnázium épületében. A mintegy 7000 tárgyból álló gyűjtemény elsősorban néprajzi és helytörténeti anyagot tartalmaz. Jelentősebb egységei a textil-, a kerámiagyűjtemény és Raksányi Lajos (1895-1986) festményei. Állandó kiállításai: Csurgó néprajzi értékei a századfordulón; Raksányi Lajos művésztanár - a festő 1925-től a helyi református gimnázium rajztanára volt.
Link:http://www.csurgo.hu

Búvárbázis

Éttermek, panziók

TOP projektek Gyékényesen

Magyar Falu Program

Kormányzati Portál

Sajtószoba   l    Hasznos linkek   l    Szálláskereső   l    Galéria   l    Adatvédelem   l    Webmail
Hírek   l   Gyékényesről   l   Közérdekű   l   Rendezvénynaptár   l   TOP projektek
Gyékényes 2015